Bitlis’te 5 Yazılım Şirketi
Ülkemizde maalesef en azından 40 yıldır Güney Doğu bölgemizde, dışardan yönetildiğine inandığım bir PKK olgusu yaşanıyor. Ben tarih boyunca böyle zalim bir savaşın bu ölçüde, bukadar uzun zaman gençleri yiyip bitiren, aileleri mahveden, ocaklarını söndüren şekilde devam eden bir olgu olduğuna rastlamadım.
Bu, her erkek evlat sahibi, ülkemizde yaşayan ana, babaların kabusuydu. Benim oğlum askerliğini Trakya’da yaptı. Mutluydum ama o ölçüde de diğer gençler için kahroluyordum. Birşeyler yapmak istedim. O bölgedeki gençleri PKK’nın tuzağına düşmekten alıkoyacak, bir gelir imkanı sağlıyacak makus talihlerini kıracak birşey lazımdı.
Aklıma NewYork’da öğrenci olduğum yıllarda metro ile okula gidiyordum ve bir ilan dikkatimi çekmişti “eğer Lise mezunu iseniz, bilgisayar programcısı olmak isterseniz bize başvurun” 30 yıl sonra NewYork’a bir işadamı olarak gittim ve metroya bindim. Aynı ilan aynı yerde duruyordu. Demek ki bu sistem 30 yıldır yürüyor diye düşündüm ve bunu, Bitlis ve Bursa’yı pilot şehir olarak seçip projeye koyuldum.
Elvin Tekstil, BTSO, Coşkunöz Eğitim Vakfı’nın destekleri ile Bursa’da BUTGEM’de SABANCI ÜNİVERSİTESİ BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ MERKEZİ Başkanı Dr. Sait Ölmez’in destekleri ile BUTGEM’de BİTMEP PROJESİ ile bilişim hocalarını önce eğittik onlar da gençleri eğittiler. 5 yıl süre ile yılda 2 dönem her dönemde 30 Lise mezunu genci alıp ortalama 25’ini mezun ederek 5 ylda yaklaşık 250 programcıyı ülkemize kazandırdık.
Projenin diğer ayağı BİTLİS EREN ÜNİVERSİTESİ idi. BİTLİS EĞİTİM VAKFI Özellikle de BİTLİS EREN ÜNİVERSİTESİ KURUCUSU Sn. Ahmet Eren ve aslen Bitlis’li olan Bursa’lı sanayici Sn. Nezir Gencer’in yardımları ile BİTLİS EREN ÜNİVERSİTESİ’nde de aynı uygulamayı yaptık. Bir dönemde 30 öğrenci aldık bunlardan 7’si mezun oldu. Çoğu maddi imkansızlıklar sebebiyle dayanamamıştı ve hayatlarını sürdürebilmek için çalışmak zorunda kalmış ve kursu terketmişlerdi. Bunlardan mezun olanlar şimdi çalışıyor, birisi de BİTLİS EREN ÜNİVERSİTES’nde Bilişim sorumlusu.
Amacıma kısmen ulaşmıştım. Bugün yine BİTLİS EĞİTİM VAKFI, BİTLİS EREN ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ, SABANCI ÜNİVERSİTESİ BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ MERKEZİ, İLETİŞİM YAZILIM ŞİRKETİ ile birlikte yeni bir sayfa açıyoruz adı “BİTLİS’DE 5 YAZILIM ŞİRKETİ.
BU projeyi BİTLİS EREN ÜNİVERSİTESİ VE ULUDAĞ UNİVERSİTELERİNİ PİLOT UYGULAMA ÜNİVERSİTELERİ ile beraber ele almak üzere düşündük. Amacımız bu okullardaki 2 yıllık Meslek Yüksek Okulları Bilişim Bölümleri müfredatını SABANCI ÜNİVERSİTESİ ve BİLİŞİM SEKTÖRÜ içindeki başarılı uygulayıcı şirketlerle birlikte revize ederek SANAY 4 ve değişen, gelişen sanayi ihtiyaçlarına sunmak.
Bu öğrenciler zaten orada okuyorlar, bu eğitim zamanını verimli ve etkili kullanarak bu gençlerin bu programa uygun olanlarını eğiterek mezun etmek ve devletin gençlere sağladığı 100 milyonluk sermaye desteği ile şirket kurdurmak ve 1 bilgisayar’la evlerinde, bölgelerinde yazdığı alt programları Bilişim şirketlerine satın aldırmak. Bir kısmını da SANAYİ4 VE DİĞER SANAYİ ŞİRKETLERİNE PROGRAMCI OLARAK İSTİHDAM ETTİRMEK.
Bu projede tecrübeli emekli bilişim sektörü çalışanlarını da mezunlar için gönüllü koordinatör, yol gösterici “coach” olarak kullanmayı da hedefliyoruz.
Bu projeyi bahsettiğimde bu konularda uzman bir Alman danışmanın da bu programlama kapasitesinin yaşlanan Alman nüfusunu düşünürsek Almanya ve Avrupa içinde çok cazip olacağını söyledi.
Bu projenin öyle büyük bir finansman desteğine ihtiyacı yok. Devlet zaten mezun gençlere bu işi başlatmak için ihtiyaç duyulacak özsermayeyi veriyor, eğitim kurumları bu başlıklarda eğitim veriyor, PROJE SADECE EĞİTİM KALİTESİNİ ARTTIRIP, MEZUNLARIN ELİNDEN TUTUP SANAYİ İLE BULUŞTURMAYI HEDEFLİYOR.