Dünya Ekonomisi
Bugün Dünya ekonomisi fasit bir daire içinde, bir türlü talep artırılamıyor. Gelişmiş ekonomilerde faizler sıfıra çekildi, talebi arttırıcı önlemler, teşvikler yaratılıyor ama bir türlü özellikle gelişmiş ülkelerde ekonomik durgunluk giderilemiyor, bu da Dünya ekonomisinde ki diğer ülkelerin mal ve hizmet taleplerini arttıramıyor.
Global ekonomik düzen zorlanıyor. Bugünkü Dünya düzenini kuran ve yüzyıllarca Dünyayı yönlendirenler, ÅŸu an mecburen bir çözüm arıyorlar ve “daha adil bir gelir dağılımı olması lazım” görüşünü yaymaya baÅŸladılar.
Gelirin belirli sayıdaki zenginlerde toplanması ve bugün yürüyen global ekonomi düzeninin “zengini daha zengin, fakiri daha fakir yapması” ve bu az sayıdaki zengin kiÅŸinin dünya ekonomisinin ihtiyaç duyduÄŸu talebi yaratamaması sonucunda, ÅŸimdi geliÅŸmiÅŸ, geliÅŸmekte olan ülkelerde gelir dağılımının az gelirli kesimlere doÄŸru yaygınlaÅŸtırılması Dünya ekonomisinde bir talep canlanması yaratacak ve tıkanma noktasına gelen Dünya ekonomisi canlanmaya baÅŸlayacaktır.
Bu sebeple KOBÄ°’lerin orta vadede geleceÄŸi parlak görünmektedir ancak bugün için sorun bu döneme ulaÅŸmadan bir kazaya kurban gitmektir.
Ne yapmalıyız? Ãœlke insanımız cesurdur, yaratıcıdır, zekidir, adaptasyon kabiliyeti yüksektir ve Batı Dünyasına göre daha genç bir nüfusa sahiptir. Bu da KOBÄ°’lerimize çaÄŸdaÅŸ teknolojilere uymak açısından büyük bir avantaj vermektedir. EksiÄŸimiz sermaye birikimidir. YaÅŸlanan Batı, sermaye sahibidir ve bu sermayenin bir kısmını ülkemize çekmemiz, onların kapitali, teknolojik birikimi ile bizim yaratıcı, genç, atak KOBÄ°’leimizi bir araya getirmek büyük bir sinerji ve ekonomik patlama yaratabilecektir.
Bugün için bunu engelleyen nedir peki? Türkiye’nin yaÅŸadığı siyasi, sosyal belirsizlik ortamıdır. Bilinçli veya bilinçsiz Batı sermayesi Türkiye’ye hak ettiÄŸi ölçüde yatırım yapmamaktadır.
Bu ortam nasıl deÄŸiÅŸtirilebilir? Kanımca devlet yönetimi yeni bir stratejik plan yapmalıdır. Yıllar önce okuduÄŸum bir iÅŸletmecilik makalesinde ÅŸunlar yazmaktaydı. “Büyük Hun imparatoru Atilla’nın yönetim prensipleri bugünün iÅŸ Dünyasında da hala geçerlidir. Dünya’nın en büyük imparatorluklarından Büyük Hun imparatoru Atilla tesadüfen bu neticeye ulaÅŸmamıştı. Dünya teknolojik yönden hayli ilerledi ancak insan karakteri pek deÄŸiÅŸmedi. Bu sebeple bu prensipler hala geçerli demekteydi”.
Büyük Hun imparatoru Atilla’nın prensiplerinden ben de burada ÅŸunu bahsetmek istiyorum. “Düşmanınla ancak onu yeneceÄŸinden emin olunca savaÅŸ” Bizim de bugün yapacağımız strateji Büyük Atatürk’ün “yurtta sulh, cihanda sulh” stratejisine dönmek ve ilave syratejiler geliÅŸtirmek olmalıdır.
Batı Dünyasının bize, bizim de onlara ihtiyacımız vardır. Biz onlar karşısında haklarımızı uygun bir üslup ve yaklaşımla tabii ki savunalım ama akıllı politikalarla bu ana stratejiyi de unutmayalım.
Gelecek yazılarımda ilave stratejilerden de bahsedeceÄŸim ama KOBÄ°’lerimiz bugün ayaklarını yorganlarına göre uzatan, saÄŸlamcı bir noktada ÅŸirketlerini tutmalı ve dikkatle finansman ve nakit akışlarını emniyetli, temkinli yaklaşımlarla yönetmelidirler kanımca. CoÅŸacağımız günler yakındır ama bugün dikkatli olmak zorundayız.
Bugünü yaşamak, işimizi yapmak, gemimizi yürütmek zorundayız ancak yaşadığımız zor günlerde enazından sosyal sorumluluklarımızı da yerine getirmek zorundayız. Ben ve ortaklarım 1.1.2016 itibariyle ortaklarımla yürütmedeki görevimizi oğluma devredip ortaklar kuruluna çekildik. Günlük olarak işe gidip yönetim kurulunda ki görevime devam etmekle birlikte tecrübemi bir iş geliştirmeci gibi yansıtmaya devam ediyorum. UTİB (Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği) Başkan Yarımcılığı görevi sürdürürken aynı zamanda , bence önemli, iki sosyal sorumluluk projemi yürütüyorum.
Bunlardan birincisi DARÜŞŞAFAKA BURSA LÄ°SESÄ°, Ä°kincisi ise BÄ°TLÄ°S’TE 5 YAZILIM ŞİRKETÄ° PROJESÄ°.
UİB hakkında daha fazla bilgi için tıklayınız
14 yorum On KOBÄ°LERE BÄ°LGÄ°LER
Osman Bey , Cok iyi dusunmusunuz.Kutluyorum
ve projelerinizin de hayata gecmesini diliyorum.
Çok teşekkürler,Fırat Bey,hep beraber inşaalah.
Sevgili Osman tecrübelerini paylaşman fevkalade başarılı. Devamını bekliyorum.
Tebrik ederek seni kutluyorum.
Sevgili Osman bu duyarlı davranışınla tecrübelerini paylaşman taktir edilecek bir girişim seni kutluyor ve tebrik ediyorum.
Eline saÄŸlık Osmancığım, çok iyi düşünmüşsün. Konular derinleÅŸtikçe ve çeÅŸitlendikçe sayfanın paylaşım ve yarar saÄŸlama oranı da artacaktır. Yolun açık olsun…
SaÄŸol AyÅŸe’cim katkılarını bekliyorum.
Osman bey merhaba.Hayırlı olsun.Web sayfası açmakla çok iyi yapmışsınız.Bundan sonra yapılacak iş daha çok yazmak ve sayfaya olan ilgiyi arttırmak.
Yazınızı beğendim.KOBİ konusunda yoğunlaşabilirsiniz.
Benim sayfamda var.www.aliceylan.com.tr
Sağolun Ali Hocam katkılarınızı bekliyorum.
Yorum ve gözlerine katılıyorum.
Önemli ve doğru karar da vermişsin. Başarılar.
Çözüm? İşte sorun burada.
Talep yaratılacak kaynak alt gelir gruplarına nasıl aktarılabilecek?
SaÄŸol Haluk’cum ,hedeflediÄŸim çözüm KOBÄ°’leri bilinçlendirerek kendi tedbirlerini almalarını saÄŸlamak.
Osman bey,
Birikimlerinizi KOBİ dünyasına aktarma girişiminiz, dünyada gelir dağılımının iyileştirilmesine inanan bir işadamının sosyal sorumluluk projesi olmuş.
Kutlarım.
Son paragrafa aynen katılıyorum. Hangi koşullarda olursa olsun finans yönetimi önceliğini korumalıdır.
Sağolun Zekeriya Bey,zamanınız olduğunda görüş ve önerilerinizi bekliyorum.
Merhaba Osman Bey,
Öncelikli olarak siteniz çok güzel olmuş.
Yazınız, önümüzdeki çeyrek yüzyılın stratejisinin alt yapısını oluşturan ve çözümü ancak bu yöntemlerle aşılacak gözükmekte.
İçeriği bol ve kullanımı vatanımıza hayırlar getirmesi dileğiyle,
Saygılarımla,
Sağol Müjdat ,görüş ve önerilerini bekliyorum.
Yoruma kapalıdır.